گیتار من!

پاسخ به یک سوال : آیا گیتار کلاسیک لازمه ی یادگیری گیتار الکتریکه ؟

با سلام و عرض شب بخیر به دوستای هنرمند و مخاطبین نوشته های بنده !

پست امشب آموزشی-موسیقایی-تئوریایی! نیست و بیشتر جنبه ی راهنمایی و پاسخ به یه سوال رایج خیلی از هنرجو ها و علاقمندان گیتار الکتریک هست .

سوال : می خوام گیتار الکتریک یاد بگیرم ! به سبک های راک و متال و بلوز علاقه دارم ! ولی بهم گفتن اول باید گیتار کلاسیک یا پاپ رو برای فلان مدت کار کنم و بعد سراغ گیتار الکتریک برم . این درسته ؟

خب دوست عزیز ، این صحبتیه که خیلی از ساز فروش ها و بعضی از اساتید و نوازنده ها می کنن ! من یه سری مطالب رو می گم  و تهش با قلم رنگی نتیجه می گیرم . قضاوت با خودت که بهتره اول بری کلاسیک یا می تونی یه کله الکتریک رو شروع کنی ! به ادامه ی مطلب برید!!

تفاوت های ساختاری مهم

 یه شرحی از تفاوت های ساختاری گیتار الکتریک و کلاسیک از جنبه ی "شروع کردن" داشته باشیم ! :

1-گیتار الکتریک از 6 سیم فلزی استفاده می کنه و گیتار کلاسیک از 3 سیم نایلونی و 3 سیم فنری که در کل می شه گفت ضخامت بیشتری نسبت به سیم های الکتریک دارن . از نظر انگشت گذاری و فرت گیری و به صدا در اوردن سیم گیتار الکتریک بسیار راحت تر به صدا در میاد و انرژی کمتری هم ازتون میگیره .

به عنوان نتیجه می شه گفت کسی که پاپ و کلاسیک کار کرده مثل آب خوردن روی الکتریک انگشت گذاری می کنه . ولی کار هم نکرده باشه کار سختی در پیش نداره !!

2-فینگر بورد گیتار الکتریک پهنای کمتری داره و برای گرفتن آکورد های باره دار یا دسترسی به سیم های بالاتر کار شما راحت تر خواهد بود .

همون نتیجه ی مورد 1 ... اگه با گیتار معمولی کار کرده باشی برات آب خوردنه ، نکرده باشی هم کار زیادی در پیش نداری که بگیم نمی تونی یاد بگیری!

3-به خاطر مورد قبل ، فاصله ی بین سیم های شیش گانه تو گیتار الکتریک کم تره (چون باید تو پهنای کمتری از فینگر بورد جا بشن خب!) و شاید این مورد ظرافت بیشتری در مضراب نوازی رو بطلبه ولی سرعت کارتون رو هم بالا می بره .

نتیجه اینکه شاید اگه قبلا گیتار معمولی دستت بوده یکمممم اینجا به مشکل بخوری و سیم ها رو جا بندازی ... عادت می کنی ! اگرم کار نکردی که رو همین سیم ها یاد میگیری و عادت می کنی .

4-گیتار کلاسیک 12 فرت قابل استفاده ( به طور معمول ) داره و الکتریک هم متغیره بین 22 تا 24 فرت در تقریبا همون طول دسته ی گیتار کلاسیک ! این یعنی فرت هایی پایین خیلی به هم نزدیک ترن . اینم شاید ظرافت بیشتری از انگشتان بطلبه .

خب نتیجه خاصی نداریم ! ظرافتی که گفتم لازمش کار کردن روی فرت های 15 تا 24 خود گیتار الکتریکه چه قبلا گیتار معمولی زده باشی چه نه !

تفاوت های نوازندگی

یه بررسی انجام می دیم از نظر سبک شناسی و مهارت های نوازندگی و تکنیکی

1-ابزار نواختن :

گیتار الکتریک رو هر سبکیش که بری 95 درصد باید با مضراب بزنی !چه ریتم و چه ملودی! البته یه جاهاییش از مضراب و انگشت همزمان استفاده می شه (تکنیک فینگر پیکینگ) ولی اهنگ های کمی داره که با پنجه نواخته بشن . در گیتار کلاسیک و سبک کلاسیک شما کاملا با انگشت می نوازین و مضرابی در کار نیست ! روی استفاده ی همزمان از انگشت ها (مثلا شست و اشاره با هم همزمان سیم ها رو بنوازن و ...) هم تاکید شده . توی سبک پاپ هم اکثراااااا فقط ریتم نوازی با پنجه رو یاد می گیرن که باهاش بخونن و تمام ! ولی اگر ملودی نوازی با مضراب رو در سبک پاپ امتحان کنید می تونیم بگیم زمینه ی مناسبی برای شروع گیتار الکتریک کسب کردین !

نوازندگی با انگشت خوبه و بلد باشین ضرر نداره ولی نمیشه گفت پیش  زمینه برای الکتریک نوازی هست .ولی کار کردن با مضراب در سبک پاپ می تونه پیش زمینه ی مناسبی برای الکتریک نوازی باشه .

2-تمرینات دست چپ و فرت گیری :

خب فرق نمی کنه تو همه ی گیتار ها یکیه اصول . اما توی سبک های الکتریک شما باید دست چپ سریع تری داشته باشید به خاطر بعضی سبک ها و آهنگ های خاصش و تکنیک هایی رو روش پیاده کنین ولی تو سبک کلاسیک خیلییییی به تکنیک های دست چپ توجهی نشده و بیشتر ظرافت کار مد نظره . به مقتضای سبک و آهنگ هاشم چندان سرعت دست چپ رو بالا نمی بره ولی انگشت ها رو به خوبی از هم باز می کنه ( یعنی شما راحت با انگشت 1 سیم 1 رو فرت می گیری و با انگشت 2 سیم 6 رو!) و دقت و قدرتشون رو بالا می بره . باز هم اگر ملودی نوازی تو سبک پاپ رو کار کرده باشین می شه گفت زمینه ی مناسب تری برای شروع گیتار الکتریک دارین (کارم نکرده باشین عیب نداره!)

شاید بشه گفت مواضع موسیقی پاپ به سبک های الکتریک نزدیک تر باشه و به نوعی بشه یه پیش زمینه ی مفید تلقیش کرد .

3-نیاز به تئوری و نت خوانی :

طبیعیه که تسلط به تئوری های بنیادی موسیقی تو هر سبکی لازم و واجبه . ولی تو سبک کلاسیک شدیدا روش تاکید می شه . شما باید نت خوانی روونی داشته باشین ، بتونین هم زمان دو نت با هم رو بخونین و به تنالیته ها مسلط باشید و خلاصه کلاسیک کار کنین تهش یه موسیقیدان با سواد ازتون بیرون میاد . شما دانشگاه هم برید سبک کلاسیک باهاتون کار می کنن .

توی سبک پاپ ... ای ... اونم نت خوانی می خواد ، ولی خیلی بستگی به متد و استادتون داره که چقدر به تئوری اهمییت بده و چقدر صلاح بدونه که تئوری یادتون بده .

در مورد گیتار الکتریک اما ، تا جایی که من دیدم و فهمیدم ...

به خاطر پیچیدگی آهنگ هاش معمولا از سیستم نت خوانی کلاسیک استفاده نمی کنه و از تبلچر استفاده می کنه که روون تر و ساده تر هست . الگو محور هم هست . یعنی مثلا شما توی سبک راک به یه سری گام های خاص و مد های خاصی نیاز دارین ، این ها رو اکثرررر متد های اموزشی راک بدون اینکه ماهییت تئوریکشون رو بررسی کنن توی یه الگو به شما می گن که "فلان نت ها رو پشت سر هم حفظ کن ، ... خب حالا این الگو شد گام پنتاتونیک !اینقدر فرت هم جابجا شی اینقدر تنالیتش عوض می شه!پشت فلان آکوردا بزنش میشه یه بداهه!" در حالی که گیتار کلاسیک کاملا شما رو به عمق مطلب می بره که "فلان گام چیه ؟ چجوری ساخته شده ؟ چرا اسمش اینه ؟ کجاها به کار می ره ؟؟!!چه گام های دیگه ای جایگزینشن ؟" و ...

 تهش شاید بشه گفت به جز موارد خیلیییی پایه ، گیتار الکتریک و کلاسیک چندان سنخیتی از نظر تئوریک به هم ندارن و چیزی نیست که شما نتونین همون اول کار الکتریک به عنوان یه هنرجوی 0 کیلو متر یاد بگیرین !( بهتر بگم ! اگه کلاسیک کار کردی و تئوی دونستی افرین یه سر و گردن از خیلی الکتریک کارای هم سطحت بالا تری ! ولی اگرم ندونستی محکوم نیستی به راک یاد نگرفتن!!)

امیدوارم مطلبم مفید بوده باشه براتون !!

موفق باشید .